21-3-2017 Sluisstraat OostknollendamVanavond verzoekt U ons middels de ontvangen stukken over bovengenoemd onderwerp een zienswijze te geven op het plan met de bedoeling te kunnen komen tot een verdere planontwikkeling hetgeen moet leiden tot het wijzigen van het bestemmingsplan en de realisatie van de herontwikkeling Sluisstraat te Oostknollendam.
De fractie van Liberaal Wormerland is verheugd dat er na 1976 weer naar de haalbaarheid van een bouwplan in de kern Oostknollendam is gezocht. Het is ook één van onze speerpunten geweest tijdens de vorige gemeenteraadverkiezingen. Het realiseren van woningbouw is dan ook echt nodig, want de LEEFBAARHEID in deze kleine kern staat op het spel! Is het dan zo dramatisch zult u zich afvragen! Wij als Liberaal Wormerland kunnen dat volmondig met een JA bevestigen.
Want voorzitter, wat te denken aan:
- het ontbreken van elke vorm van winkels;
- het ontbreken van de onlangs opgeheven brandweer;
- het ontbreken van elke vorm van onderwijs;
- de sluiting van de sportzaal is al aan de orde;
- de terugloop van clubmensen in verenigingen;
Kortom: eigenlijk teveel om op te noemen. Nog even de brug bij de Poelsluis ophalen en Oostknollendam kan wegdrijven!! Dan zijn ze weer even ver als in 1974; de toenmalige Contact Commissie OKD heeft echter voor een ommekeer kunnen zorgen.
Met dit gememoreerde willen wij als fractie van Vereniging Liberaal Wormerland de ernst van de zaak in deze kleine kern onder uw aandacht brengen. Dit even vooraf!!
Dan de gang van zaken betreffende het plan.
Laten wij vooropstellen dat de fractie van VLW het een vreemde zaak van informatie verstrekking heeft gevonden door de RAAD niet gelijktijdig met de Contact Commissie Oostknollendam te informeren over dit plan.
Op 8 februari j.l. is er in het dorpshuis te Oostknollendam een bijeenkomst geweest i.v.m. het voornemen van de gemeente Wormerland en Wormer Wonen om op de locatie Sluisstraat en voormalig schoolplein woningbouw te plegen.
De aanwezigen konden kennisnemen van de plannen en hun evt. op- en/of aanmerkingen op het plan kenbaar maken. De uitkomsten hiervan zijn gebundeld en verwerkt in een hernieuwd plan opgesteld door Planadvies.
Met deze beantwoording door Planadvies en gemeente op zeer korte termijn kunnen wij als fractie van Liberaal Wormerland alleen maar tevreden zijn. Het geeft ons een goed beeld hetgeen er onder de bevolking in Oostknollendam leeft. Helaas werd echter ook dit nieuwe plan werd weer gepresenteerd zonder de gemeenteraad hiervan in kennis te stellen. Sterker nog het werd reeds vooraf in het streeknieuws vermeld. Deze gang van zaken keuren wij als fractie van VLW dan ook ten zeerste af!!
Dan voorzitter: Onze zienswijze op “Het nieuwe aangepaste plan”:
Wij maken voor alle duidelijkheid maar even onderscheid in Sluisstraat even zijde en Sluisstraat ( eigenlijk Sluispad ) oneven zijde.
Sluisstraat even zijde.
- De in het 1e plan opgenomen 8 sociale huurwoningen wijzigt u in 7 sociale huurwoningen en 1 koopwoning. Wij denken dat dit voor het bereiken van de financiële situatie voor dit plan een goede zaak is.
- De ingetekende “draaiplaats ”aan het einde van de Sluisstraat verdient echter naar onze mening meer aandacht.
Sluisstraat oneven zijde.
- Hier ter plaatse vindt de grootste aanpassing plaats. Hier gaat u om enigszins speelruimte te creëren 5 sociale huurwoningen wijzigen in 6 sociale huurappartementen, maar dan gestapeld in 2 lagen van 3 appartementen. Deze gevonden oplossing heeft vooralsnog niet onze voorkeur. Of voorzitter is dit met voorbedachte rade gedaan als in de toekomst mocht blijken dat het stichten van een mogelijke schoolvoorziening t.z.t. in 2 van deze appartementen mogelijk moet worden gemaakt en enige speelruimte noodzakelijk wordt. Wij komen hierop verder terug!
- De overige, in het 1e plan gecreëerde woningen verdwijnen en worden aangemerkt als vrije kavels. Hiermede denkt u o.i. aan de financiën om het plan rendabel te maken.
- De in het plan getekende parkeerplaatsen aan de waterkant gaat u anders situeren. Waarom?? Momenteel zijn daar 9 schuin gesitueerde plaatsen en dat brengt u terug naar 6 parallel aan de sluissloot gesitueerd, terwijl in deze omgeving al een tekort aan parkeerplaatsen is. Sterker nog, de mogelijkheid voor uitbreiding daar ter plaatse is aanwezig! De door u gekozen oplossing heeft niet onze voorkeur en verdient nader onderzoek.!
Algemeen:
Voorzitter, in de beantwoording van de vragen vanuit de inloopavond wordt de vraag bij u neergelegd over de schoolvoorziening op de Sluisstraat. Uw antwoord op deze vraag is naar onze mening bijzonder voorbarig. U stelt hier dat de gemeente besloten heeft géén schoolvoorziening of een voorbereiding hierop te nemen. Onze fractie vraagt zich af : wie is de gemeente?? Waar is dat besluit genomen is en door wie. In ieder geval niet door de gemeenteraad van Wormerland. Sterker nog: De situatie is gewoon anders en dat zullen wij hier proberen duidelijk te maken.
Op de presentatie van scholenstichting “DE EIGENWIJS' in februari 2016, waarin tevens plannen werden ontvouwd over de sloop van de school en woningbouw daar ter plaatse, zijn er vragen gesteld aan de portefeuillehouder van onderwijs, in dit geval onze eigen burgemeester Tange, hoe hij op bewuste locatie, indien het project in Wormer gaat slagen, dit ( deze schoolvoorziening ) denkt te realiseren. Het antwoord hierop was duidelijk: In overleg met de woningstichting ( de juiste was op dat moment nog niet bekend ) zullen er 2 woningen dusdanig gebouwd worden welke op eenvoudige wijze aangepast kunnen worden voor een schoolvoorziening.
De volgende vraag die hierop volgde was: Hoe denkt U later, indien mocht blijken dat er een onderwijsvoorziening in OKD levensvatbaar is, dit aan de bewoners van deze woningen te vertellen. Het antwoord op die vraag was ook duidelijk: Bij het betrekken van deze 2 woningen dient de woningstichting ervoor te zorgen, dat bewuste bewoners een contract ondertekenen dat er mogelijk een situatie kan ontstaan dat deze woningen voor onderwijs geschikt moeten worden gemaakt en dat de woningstichting voor een nieuw onderkomen dient te zoeken.!!! In het te wijzigen bestemmingsplan dient de mogelijke schoollocatie te worden opgenomen!
Een volgend punt van aandacht verdient namens onze fractie de toegangsbrug Sluisstraat Noord (oneven zijde).(pagina 4) Volgens de beantwoording van Planadvies heeft dit op dit moment geen voornemen om hier het e.e.a. aan te passen. Wij geven U mee, vooral de vleugel aan de noordzijde dusdanig aan te passen zodat het in- en uitdraaien beter tot zijn recht komt.
Behoudens de door ons opgemerkte aandacht/verbeterpunten kunnen wij, de fractie van Vereniging Liberaal Wormerland, ons vinden in dit gepresenteerde plan. Uiteraard verwachten wij antwoord op de vragen die wij gesteld hebben; daarna kunnen wij besluiten of wij U groen licht kunnen geven met dit plan door te gaan en het bestemmingsplan te wijzigen.
5-7-2016 nieuwe basisschoolHedenavond verzoekt u de Gemeenteraad van Wormer in te stemmen met de aanvraag om een nieuwe school te vestigen in Wormer , met als startdatum 1 augustus 2017. Deze school gaat voorzien in basisonderwijs op een algemeen bijzondere grondslag.
Historie:
Voor velen van ons is het sluiten van de dependance van basisschool Weremere in Oostknollendam een smet geweest op het onderwijs hetgeen in onze gemeente gegeven wordt. Nog altijd is het sluiten van deze school voelbaar in deze kleine kern, welke tot voor kort niet was weg te denken. De school nam een heel belangrijke positie in, in de Leefbaarheid van Oostknollendam. Eigenlijk zou de vlag hier constant halfstok moeten hangen. Men zegt wel eens: Gedane zaken kennen geen ommekeer, maar wij als Vereniging Liberaal Wormerland kijken daar anders tegen aan. Wij hebben dit ook in ons verkiezingsprogramma vermeld en zullen daarom ook alles in het werk stellen om het college de goede weg in te sturen bij hun besluitvorming.
Hoe groot was onze verrassing dat er na de sluiting een aantal mensen opstonden om te trachten in de dependance van Weremere te Oostknollendam weer een school terug te krijgen en daarmede ook de leefbaarheid in de kern weer een prikkel te geven. Men vond in eerste instantie aansluiting bij de Kleine Scholen Coöperatie; echter deze ontwikkeling kwam uiteindelijk niet tot stand omdat de gemeente Wormerland niet behoorde tot de krimpgebieden. Men liet het er niet bij zitten en er werd een nieuwe stichting opgericht, “” De Eigen Wijs”” welke met een nieuw plan het college heeft benaderd.
Resumerend:
Mdv, met de aan ons toegestuurde informatie kunnen wij volledig instemmen, vooral omdat wij vinden dat door het college een positieve wending wordt gegeven aan “iets” wat een lange tijd niet mogelijk was gebleken. Of inderdaad de theorie en de praktijk parallel zullen lopen zal moeten blijken, hetgeen u ook in uw overweging meeneemt, doch wij zijn verheugd dat er op dit moment géén formele grond is om de aanvraag van de stichting De Eigen Wijs af te wijzen.
Mdv: U zult begrijpen, de VLW ondersteunt dit voorstel van harte.
Voorronde 30 september 2014Voorzitter,
In het dossier bestemmingsplan Botenstallingterrein Oostknollendam worden de volgende besluiten gevraagd:
1) het door herziening van de regels van het bestemmingsplan mogelijk maken van dagrecreatie
2) zolang de regels niet zijn veranderd niet handhavend op te treden tefgen dagrecreatie op het terrein van de botenstallingen
3) De acties niet eerder te starten dan nadat het ingdiende beroepsschrift namens de eigenaren van de botenstallingen bij de afdeling bestuursrechtspraak is ingetrokken.
Allereerst wil ik aangeven dat onze fractie van duidelijkheid houdt. Het op 26 november 2013 door de Raad vastgestelde bestemmingsplan is duidelijk. De gebruikers weten waar ze aan toe zijn en zullen voorzichtig moeten zijn bij het gebruik van hun terrein voor recreatieve doelen. Natuurlijk is recreatie op het terrein niet helemaal te voorkomen, maar het huidige bestemmingsplan zorgt er in ieder geval voor dat er geen excessen zullen ontstaan.
Door ruimte te scheppen om dagrecreatie toe te staan is de kans groot dat de gemeente zich op een hellend vlak gaat begeven. Niet voor niets is er onder de regels van het vorige bestemmingsplan al een geval van permanente bewoning ontstaan waar nu, menselijk gezien, moeilijk tegen opgetreden kan worden.
Door de huidige regels weer terug te brengen naar de oude regels, zullen er mogelijk wederom situaties ontstaan van onwenselijk gebruik. Is het niet bij de huidige eigenaren, dan misschien wel bij de volgende eigenaren.
Hoewel onze fractie in principe van mening is dat wij een permanente bewoning niet mogen toeststaan, willen we voor deze ene keer, vanwege de hoge leeftijd van de betreffende bewoners en alle omstandigheden die daarmee samenhangen, voor deze ene keer afwijken van onze pricipes. Wij kunnen ons hierom wel conformeren met het besluit van het College om de bewoners van 1p een persoonlijke beschikking tot permanente bewoning te verlenen.
Uiteraard gaan wij er hierbij van uit dat de gemeente vastgesteld heeft dat de bewoonde botenstalling voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit.
Graag vernemen wij of dit inderdaad het geval is.
Wel willen wij hierbij duidelijk aangeven dat dit een goed voorbeeld is van wat je niet in de hand wilt werken. Onze standpunten in de eerste twee beslispunten is dan ook eigenlijk een voortvloeisel van dit ontstane exces.
Wij willen de Raad en het College duidelijk aangeven dat zij nieuwe wantoestanden zal laten ontstaan als zij instemt met het voorstel van het College. De fractie van VLW wil zich hiervan met grote nadruk distancieren.
Neem als voorbeeld nu de situatie van Engewormer 19. Een dienstwoning wordt verkocht aan een onwetend iemand die de dienstwoning wil betrekken als normale woning. Deze koper heeft zich niet goed laten informeren en mag de woning nu niet bewonen, maar de huidige coalitie en het College laten nu het bestemmingsplan aanpassen om normale bewoning toe te staan. Op deze wijze is er dus in de goene polder een extra woning gecreëerd en gelegaliseerd, iets wat normaal gesproken niet snel zou gebeuren. De lachende derde is de partij die de dienstwoning voor een goede prijs verkocht heeft en dit College zeer dankbaar zal zijn.
Gaan we dit soor situaties straks ook op het botenstallingenterrein krijgen als de botenstallingen met barbecue-plaats, loungehoek etc. verkocht gaan worden aan onwetende buitenstaanders voor een goede prijs, en die hier de hele zomer, of misschien wel nog langer, willen verblijven?
Met grote aandacht wil onze fractie het College wijzen op de in haar ogen geheel verkeerde aanpak van zeer veel dossiers. Als we zo doorgaan, dan verwachten wij dat het huidige Wormerland er over vier jaar heel anders uitziet, en dan bedoelen wij ook heel anders dan het huidige College nu voor ogen heeft. U bent gewaarschuwd.
Marcel van Tol
Nieuw initiatief behoud dorpsschool in Oostknollendam
Beste ouders, dorpsbewoners,
Met verbazing hebben wij (vrienden van de dorpsschool) de onderstaande mail van Spoor gelezen, die zij zonder afstemming met ons hebben verstuurd. In deze mail wordt vermeld dat er een nieuw initiatief is. Het is belangrijk dat iedereen weet waarover het gaat, wij willen jullie dan ook graag informeren over het “nieuwe initiatief”.
Het is een plan waarvan ik een paar weken geleden op de hoogte ben gebracht. Na het gezamenlijk overleg op school (6 maart) werd duidelijk dat schoolbestuur Spoor de vestiging in Oostknollendam niet langer wil openhouden. Een eindpunt dat nu wordt gezet door Spoor, maar eigenlijk al jaren geleden is ingezet door meer te bezuinigen en minder te ondersteunen.
Het geeft een gevoel van onmacht. De afhankelijkheid van schoolbesturen is groot. Voor Spoor is de opdracht duidelijk (ongeacht de emoties die wij hierbij hebben), de school in Oostknollendam gaat dicht en de kinderen dienen het liefst ondergebracht te worden bij een andere Spoor school. In dit geval Weremere hoofdvestiging of de Eendragt, zodat de financiële rijksbijdrage voor Spoor hetzelfde blijft.
Het belang van Spoor is echter niet hetzelfde als die van het dorp Oostknollendam. Voor de dorpsverenigingen en de leefbaarheid in het dorp is het belangrijk dat er een basisschool blijft. Een school zorgt ervoor dat nieuwe gezinnen naar Oostknollendam blijven komen en zich hier willen vestigen. Het is de laatste voorziening die het dorp heeft, een belangrijke ontmoetingsplek niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders.
Een sluiting van een dorpsschool is een situatie die niet alleen in Oostknollendam voorkomt maar heel vergelijkbaar is met andere kleine dorpen in Nederland. Vanuit het dorp Kats in Zeeland is een speciaal initiatief ontwikkeld, door Jan Schuurman Hess. Het is een plan om een kleine scholen coöperatie op te richten van voorlopig maximaal zeven dorpsscholen. Het is een samenwerking van dorpsscholen in Nederland die er naar streeft beter en goedkoper onderwijs te bieden (geen geld nodig voor een duur schoolbestuur, maar direct beschikbaar voor onderwijs in de klas) en de gemeenschap te versterken.
Het plan heeft geleid tot een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Het wachten is op de staatssecretaris die nu de kamer zal moeten informeren over zijn besluit. Dit is belangrijk in het proces omdat het dan officieel van start kan gaan. De vervolgvraag is (als dit doorgaat) willen wij als Oostknollendam hieraan meedoen, wat zijn de voorwaarden en wat betekent dit voor ons?
Het zijn vragen die allemaal nog uitgewerkt dienen te worden. Morgen zal de burgemeester, de contact commissie, kinderopvang Baloe en Vrienden van de Dorpsschool samen het plan gaan bespreken. Maar net zo belangrijk is de betrokkenheid van de ouders en de verenigingen van het dorp. Ouders en leerkrachten nemen in dit plan namelijk een centrale plaats in, aangezien de wensen van leerlingen en leerkrachten zoveel mogelijk leidend zijn.
Het plan van de kleine scholen coöperatie, de petitie en de motie heb ik in de mail meegestuurd. Kan mij voorstellen dat het vragen oproept. Graag wil ik (zover ik kan) deze beantwoorden. Dit kan per mail, maar het liefst persoonlijk omdat er dan meer ruimte is om het toe te lichten.
Wij realiseren ons als Stichting dat ouders hun keuze al hebben gemaakt en respecteren dit, toch vinden we dit initiatief een prachtige kans voor het dorp om verder te onderzoeken.
Ik hoop jullie voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd.
Hartelijke groet
Robert
Vrienden van de Dorpsschool
Datum: 28 februari 2013
A. Geschiedenis:
Door een daling van het leerlingaantal als gevolg van minder geboortes heeft onze locatie van basisschool Weremere in Oostknollendam te maken met een financieel tekort. Dit tekort zal door de verdere daling ieder schooljaar groter worden (gebaseerd op huidige opbouw van de leerling-populatie).
Het verloop van het leerlingenaantal de komende vier jaar zal als volgt ontwikkelen:
2012/2013 49 leerlingen
2015/2016 42 leerlingen
De werkgroep ouders heeft dit per leerjaar in beeld gebracht.
Vanaf ongeveer 2007 heeft Spoor financieel garant gestaan voor de tekorten en de ontbrekende gelden uit de algemene middelen aangevuld. De eigen financiële situatie van Spoor heeft echter geleid tot een veranderende situatie. Dit betekent dat Spoor in november 2011 heeft aangegeven de tekorten voor de locatie Oostknollendam onder de huidige omstandigheden niet te kunnen aanvullen. Voor de toekomst zal een eventuele bijdrage afhangen van de beschikbare middelen, hetgeen onzekerheid met zich mee brengt.
Om het schooljaar 2012-2013 in Oostknollendam met drie groepen te kunnen starten is een beroep gedaan op de gemeente Wormerland. De contacten met de gemeente zijn met name tot stand gekomen dankzij de actieve inbreng vanuit de bevolking in het dorp.
De gemeenteraad heeft vervolgens besloten eenmalig € 60.000 beschikbaar te stellen en optimaal mee te werken aan het realiseren van dagopvang, buitenschoolse opvang en tussenschoolse opvang in Oostknollendam.
Tenslotte is er een convenant tussen Spoor en de Gemeente bekrachtigd waarin ook afgesproken is dat Spoor met een Plan van Aanpak komt. Dit Plan van Aanpak is in ontwikkeling. Met het voor u liggende stuk geven wij u de stand van zaken.
B. De eerste stappen naar de toekomst:
De werkgroep ouders heeft een uitgebreide enquête uitgezet in het dorp. Hierop zijn 101 reacties binnengekomen. Uit de enquête zijn verschillende zaken naar voren gekomen die inmiddels zijn opgepakt, zoals:
1. pleinwacht
2. aanwezigheid en bereikbaarheid directie
3. pestprotocol
4. ouderhulp
5. informatievoorziening
2
a. weekbrief
b. website
c. onderwijskundig concept.
d. zorgstructuur: Ouders zijn zowel geïnformeerd, als betrokken bij deze acties die tot tevredenheid en verbeteringen hebben geleid.
C. Het onderwijs:
Ten aanzien van het onderwijskundige concept is een aantal zaken gesignaleerd en expliciet in gang gezet, zoals:
1. Scholing van het team t.a.v. meerbegaafdheid en hoogbegaafdheid
2. De ouders zijn uitgebreid voorgelicht m.b.t. de zorgstructuur
3. De ouders zijn uitgebreid geïnformeerd over het huidige onderwijsconcept .
4. Met het team en de ouderwerkgroep wordt verder nagedacht over het kwalitatief nog aantrekkelijker maken van de school
D. Het leerlingenaantal en de financiën:
Om inzichtelijker te krijgen met welke financiële middelen de school in Oostknollendam zou moeten kunnen draaien is uitgegaan van een leerlingenaantal van rond de 50 leerlingen.
Het geld dat op deze wijze ontvangen wordt is krap aan genoeg om twee-en-een halve leerkracht te bekostigen. Rond de 60 leerlingen zou ideaal zijn. Als alle leerlingen uit het voedingsgebied naar de school zouden komen, zou de school de komende 3 tot 5 jaar tussen de 55 en 60 leerlingen kunnen hebben.
De volgende activiteiten worden ontplooid:
1. Op de hoofdvestiging van de school in Wormer worden ouders die hun kind inschrijven actief gewezen op de vestiging in Oostknollendam.
2. Er komt een flyer waarin de school, de mogelijkheden, het onderwijsconcept, de samenwerking met de ouders en het dorp aantoonbaar gepresenteerd wordt.
3. Samen met Baloe wordt kinderopvang, voorschoolse-, tussen- en naschoolse opvang, gerealiseerd. Deze opvang zal in het huidige schoolgebouw plaatsvinden. Dit vergt aanpassingen aan het gebouw. De verwachting is dat de gemeente hieraan meewerkt en dat deze kans ziet de aanpassing uit oogpunt van behoud van school en leefbaar Oostknollendam te bekostigen.
4. Er wordt gewerkt aan regelmatig "in het nieuws" komen, zo is er al een artikel in de krant verschenen en heeft de in- en uitpakmanifestatie rond Sinterklaas ruim de pers gehaald.
5. Er wordt contact gelegd met Wormer Wonen, het schoolbestuur van de Vinckenhuijsschool, de omringende gemeenten en buurten.
Uitwerking financiën:
Bij een leerlingenaantal van rond de 50 is er een tekort voor het cursusjaar 2013-2014 circa € 30.000,-.
Als alle activiteiten resultaat hebben zal dit tekort aflopen en voor 2014-2013 circa € 10.000 bedragen en vervolgens gereduceerd zijn tot nihil.
Met aanzuivering van het tekort voor 2013-2014 à € 30.000,- uit de totaalbegroting van SPOOR kan de school met drie groepen blijven werken. SPOOR heeft zich hiervoor vooralsnog garant gesteld maar de verwachting is dat dit heel moeilijk zal worden gezien de financiële situatie van de totale stichting. In het regelmatige overleg met de gemeente zal dit nader aan de orde gesteld worden. Inmiddels wordt een scenario uitgewerkt van vergaande samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs:
Het onderwijs wordt 's morgens in drie groepen gegeven, de groepsindeling is:
- peuters+ groep 1+ groep 2
- groep 3+ groep 4+ groep 5
- groep 6+ groep 7+ groep 8
3.
In dit scenario wordt een pedagogisch medewerker van Baloe die eveneens volledig bevoegd leerkracht is elke ochtend in gezet in de jongste groep waar ook de peuters deel van uitmaken.
De kosten daarvan worden via een verdeelsleutel gezamenlijk gedragen door Baloe en de school.
In wezen loopt de school hier vooruit op de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC) zoals dat in het regeerakkoord is aangekondigd.
's Middags wordt het onderwijs zo georganiseerd dat door het gebruikmaken van vakuren, schoolzwemmen en andere expertise, er steeds een groep vakonderwijs krijgt en daardoor de leerkracht van die groep voor een andere groep kan staan.
Door dit stelsel zijn we in staat verantwoord onderwijs in drie groepen, met twee leerkrachten en de pedagogisch medewerker en de vakleerkracht(en) te blijven geven. De ouderwerkgroep is nu actief bezig ouders en dorpsbewoners met bijzondere expertise te werven om in het middagprogramma ingezet te kunnen worden. Vakken als creatieve vorming, natuur- en techniekonderwijs, denksporten e.d. kunnen tot het programma gaan behoren.
E. Hart voor het dorp:
De ouders richten i.s.m. school en bestuur een stichting op. Doel van deze stichting is fondsverwerving tbv. investeringen in het onderwijs, te denken valt bijvoorbeeld aan ICT in het onderwijs en andere vernieuwende en onderwijsondersteunende zaken. De verwachting is niet dat door fondsverwerving personeel bekostigd kan worden, dit zal dan ook niet in de doelstelling van de stichting opgenomen worden.
Stichting SPOOR
J. K. Hus, College van Bestuur
Commentaar op advies onderwijsraadDat een kleine school duur is, kan directeur Carolien van den Berg van obs Weremere alleen maar bevestigen. Zij staat voor de taak om het 50 leerlingen tellende, enige basisschooltje in Oostknollendam open te houden.
Het is een nevenvestiging van een grotere school in Wormer, en heeft als zodanig niets te vrezen van de Onderwijsraad. Maar desondanks is het spannend.
In november is afgesproken dat het schooltje mag blijven, mits men niet onder de 50 leerlingen zakt. ,,En dat moet ook echt niet gebeuren. Nu al blijkt het financieel gezien een heel gepuzzel. En het schooltje mag niet te veel ten koste gaan van onze hoofdvestiging.’’
Ingepakte school Oost-KnollendamPERSBERICHT
Sint geeft complete school cadeau aan Oostknollendam!
Zaterdagnacht 17 november 2012 zijn de Pieten van Sinterklaas een heel bijzonder cadeau aan het inpakken in het pittoreske Noord Hollandse dorpje Oostknollendam. Het scheelde een haar of de basisschool in Oostknollendam zou worden gesloten. De ouders aarzelden geen moment en voerden actie. De kinderen organiseerden een demonstratie en haalden zo veel mogelijk handtekeningen op. De school mocht niet gesloten worden!
Sinterklaas heeft deze ontwikkelingen rondom de school vanuit Spanje met afgrijzen gevolgd, een goede opleiding vindt hij het allerbelangrijkste! Hij moest en zou de basisschool helpen en de kinderen te verlossen uit deze onzekere situatie. Samen met Stichting Spoor heeft hij een goed plan gemaakt en garandeert hij dat de school minimaal 5 jaar open blijft mits het aantal leerlingen stabiel blijft. Sinterklaas heeft de school gered! Fantastisch nieuws voor de kinderen, de ouders, juffen, meester, schooldirectie, bestuur en de gemeente Wormerland.
Met groot genoegen laat Sint weten dat hij zaterdagnacht zijn beste Pieten vooruit stuurt om de hele school in Oostknollendam als surprise in te pakken. Sinterklaas zelf komt as. zondag 18 november per stoomboot om 12.00 uur aan in Oostknollendam, hij zal alle kinderen vragen om het enorme cadeau middenin het dorp uit te pakken. Daarna zal hij de kinderen het geweldige nieuws vertellen, wat zullen de kinderen verrast zijn!
Kleine scholen in kleine dorpskernen bevinden zich helaas in zwaar weer. Op de basisschool in Oostknollendam zitten 48 kinderen en de school komt jaarlijks structureel geld tekort. Het bestuur van Stichting Spoor en de directie van Weremere hebben Sinterklaas daarom laten weten meer dan blij te zijn met zijn hulp. Ook het dorp zelf werkt mee aan een toekomstplan waarbij meer leerlingen uit de omgeving de school zullen weten te vinden. Uiteraard zet de school zelf alles op alles om aanvullende financiering te verkrijgen.
Noot van de websitebeheerder:
Hoewel ook ik het fantastisch vind voor Oost- Knollendam is de brief die leerkrachten van Spoor afgelopen vrijdag hebben gekregen in tegenstrijd met bovenstaand bericht. In deze brief vermeld Spoor dat wegens onvoldoende financiele middelen met de vakbond wordt gepraat over ontslag van een groot aantal leerkrachten op alle onder Spoor vallende scholen ook al hebben zij voldoende leerlingen.
17 april 2012Na in de voorronde het onderwerp school Oostknollendam was aangehouden tot over 3 weken is er in de raadsvergadering toch besloten om het onderwerp op de agenda te zetten en in stemming te brengen. Daar is toen toch besloten om de gevraagde € 60.000 eenmalig ter beschikking te stellen, zodat Spoor, Baloe en de bewoners de tijd krijgen om met een gedegen plan te komen.
Kijk bij Standpunten VLW voor meer informatie
17 april 20.30 openbare bespreking gemeentehuis WormerDe fraktie van Liberaal Wormerland maakt zich net als de bewoners ook zorgen over het voortbestaan van de dependance van school Weremere in Oostknollendam.
VLW zal zeker met een positieve kijk naar de voorstellen van Spoor en de bewoners van Oostknollendam kijken en waar mogelijk meewerken aan het voortbestaan van de school in het dorp.
Wel moet men zich realiseren dat de besluitvorming bij Spoor (Stichting Primair Openbaar Onderwijs in de Regio Waterland en Oostzaan) ligt en niet bij de Gemeente.
Voorstellen tot voortbestaan School OostknollendamDatum : 9 maart 2012
Onderwerp : Plannen stichting Spoor
De vraag gaat over de planologische haalbaarheid van twee ontwikkelingen:
1. Het aanbouwen van een ruimte voor dagopvang aan de bestaande dorpsschool op Dorpsstraat 68 te Oostknollendam;
2. Sloop van Peuterspeelzaal Dikkie Dik voor de bouw van enkele woningen.
Beiden worden planologisch nagelopen.
1. Het aanbouwen van een ruimte voor dagopvang aan de bestaande dorpsschool
Bestemmingsplan Oostknollendam Jisp en Neck.
Indien de aanbouw binnen het bouwvlak (het zwartomrande vlak met de aanduiding ‘school’) wordt gerealiseerd en een bouw- en goothoogte heeft van 4 meter past het binnen het bestemmingsplan. Met een ontheffing (artikel 24.1 lid b) is een overschrijding van 2,5 meter buiten het bouwvlak nog mogelijk. De bouwhoogte kan met ontheffing maximaal 4,40 (artikel 24.1 lid a) meter worden, indien dit niet mogelijk is, zal een nieuw bestemmingsplan moeten worden gerealiseerd voor de wijziging van het bouwvlak. Ruimtelijk gezien zal daar geen bezwaar tegen zijn, omdat het blijft gaan over een maatschappelijke bestemming die daar al aanwezig is.
2. Sloop van Peuterspeelzaal Dikkie Dik voor de bouw van enkele woningen.
Bestemmingsplan Oostknollendam Jisp en Neck.
De realisatie van woningen op de plaats van de huidige peuterspeelzaal is strijdig met de maatschappelijke bestemming. Hiervoor zal een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt. Deze procedure neemt zo`n 9 maanden in beslag. Daarbij dient in ieder geval (onder andere) rekening gehouden te worden met:
- Archeologie: archeologisch onderzoek bij bouw van meer dan 100 m2 en verstoringsdiepte van meer dan 50 m;
- Beeldkwaliteitplan Oostknollendam;
- Bouw- en goothoogte van maximaal 4 en 8 meter.
Provinciaal beleid:
De provincie Noord-Holland streeft in de Structuurvisie Noord-Holland 2040 (vastgesteld door PS op 21 juni 2010) naar verdere stedelijke verdichting en helpt gemeenten bij het optimaliseren van het gebruik van bestaand bebouwd gebied (BBG). Uitgangspunt is om deze woningvraag zoveel mogelijk te realiseren binnen BBG. Het plan valt binnen bestaand bebouwd gebied. Hierdoor past het plan binnen het provinciale beleid.
Structuurplan:
Het plangebied valt binnen de bebouwingscontour van de structuurvisie. Het gemeentelijk structuurplan is voor dorpsgebieden gericht op het niet bouwen buiten de in het structuurplan opgenomen bebouwingscontour. Bij de benutting van nieuwe zich aandienende inbreidingsmogelijkheden zal een hoge prioriteit worden gegeven aan wonen. Hiermee zal getracht worden terugloop van het inwoneraantal zoveel mogelijk te voorkomen.
Woonvisie:
De voorgestelde woningbouw vindt plaats in het bestaand bebouwd gebied en sluit aan bij de groei van het woonaanbod met respect voor het groene en rustige karakter. Een goed idee zou zijn, om te richten op starterswoningen, waar een tekort aan is in Oostknollendam. Dit met oog op het behoud van de school.
Conclusie:
Beide ontwikkelingen passen goed binnen het gemeentelijk en provinciaal ruimtelijk beleid. Voor de realisering ervan zal een nieuw bestemmingsplan moeten worden gemaakt.
Een van de mogelijke voorstellen/plannen om het voortbestaan van de school in Oostknollendam te waarborgen.